Aanraken, een levensbehoefte

Knuffelen, vasthouden, dragen, een aai over de bol of (borst)voeding geven: het aanraken van een baby of jong kind is eigenlijk iets heel natuurlijks. 

Maar wist je dat aanraking ook heel belangrijk is en echt een functie heeft? Aanraken is zelfs een eerste levensbehoefte. 
Onderzoek laat telkens de conclusie zien dat lichaamscontact heel positief werkt voor de ontwikkeling van de hersenen, het hormoonstelsel en de hechting van het kind aan de ouders.

Het ontbreken van of een tekort aan lichaamscontact staat in verband met minder groeien, vaker ziek zijn, minder goed leren, het hebben van weinig lichaamsbesef, niet goed met stress om kunnen gaan, minder sociaal zijn, lastig grenzen aan kunnen geven en moeizamer communiceren (taal/spraakontwikkeling).

Gelukkig worden de adviezen rondom babyverzorging en opvoeding steeds meer op dit inzicht aangepast; er wordt vaker geadviseerd om zo veel mogelijk huid-op-huid contact te hebben. 
Dit geld niet alleen voor de eerste uren en dagen na de bevalling, maar ook zeker voor de maanden en zelfs jaren daarna. 
Ook is babymassage weer in opkomst. Hoera!

Babymassage is een goede, leuke en makkelijke manier om meer en bewuster bezig te zijn met aanraken en lichamelijk contact. 

Babymassage heeft een oude oorsprong en is nog steeds in een aantal culturen een traditie, het hoort bij het leven en men doet dat gewoon. Elke ochtend en elke avond. (in de cursus Babymassage & Moederhart vergelijk meer over dit mooie verhaal) Net zoals wij hier geleerd kregen om de baby elke dag in badje te doen. 
Ooit was deze gewoonte er in Nederland ook, met een vorm van babymassage, er is nog naslagwerk van te vinden. Maar tegenwoordig zijn dingen als babymassage en ‘aanraken met aandacht’ niet meer zo vanzelfsprekend. Er is generaties terug een trend gekomen die de nadruk legde op: weinig aanraken, niet knuffelen, niet samen slapen, geen borstvoeding, geen draagdoeken en vooral de baby niet oppakken als het huilt. Ook heeft religie in de geschiedenis een ‘vies en fout’ imago gegeven aan aanraken en lichamelijk contact. 

De manier van denken van toen heeft vandaag de dag nog steeds meer invloed op ons dan we in de gaten hebben. Het stemmetje in ons hoofd dat we ons kindje verwennen als we bovenstaande dingen bewust wel doen… We vinden aanraken soms zelfs eng of overbodig, we weten niet meer goed hoe het moet. 
Dat geeft aan hoe vervreemd we zijn geraakt van de natuur, van de schepping, van onze Bron. 

Juist baby’s en kinderen hebben liefdevolle en bewuste aanraking nodig. Bedenk maar eens waar ze vandaan komen: uit de buik van hun mama, waar ze al die tijd, schrik niet, naakt waren. Ze voelden alle bewegingen, alle druk en ontspanning, het vruchtwater en de handen over de buik met hun blote huid. Met hun blote lijf. 
Fysieker, rauwer en puurder kun je het niet vinden. En als dit de manier is van hoe ze komen, dan geloof ik dat het goed is om baby’s zo veel vast te houden als je kunt, als het even kan huid-op-huid, ik geloof daarom dat het goed is om je kindje te dragen in een fijne zachte doek, ik geloof daarom dat het goed is om baby’s en kinderen vrij de toegang te geven tot mama’s borst of in ieder geval haar moederliefde en ik geloof daarom dat het nooit de bedoeling is om kinderen alleen te laten of alleen te laten huilen. Dit alles tot de leeftijd dat ze daar zelf genoeg van hebben, want dan hebben ze gedaan wat ze moesten doen. Een kind zijn. Fysiek, rauw en puur. 

We kunnen onze kinderen helpen met een rustige baby-en jonge-kindertijd en een liefdevolle opvoeding geven waarmee ze stabiele volwassenen kunnen worden. Volwassenen die zichzelf zijn, vol zelfvertrouwen en die makkelijk bij hun puurheid kunnen omdat deze intact gelaten is. 
Zodat ze kunnen zijn wie ze echt zijn en doelgericht kunnen brengen waarvoor ze gemaakt zijn om te brengen in de wereld.

Laten we weer gaan luisteren naar de natuur en met onze kinderen omgaan zoals ons (pure) mama-instinct vertelt hoe we dat het beste kunnen doen. Het gewoon de vrijheid geven, zonder angst voor wat de buurvrouw vindt. Dat is gezonder en fijner voor iedereen! Daar bouwen we een mooie, nieuwe, frisse generatie mee.

Dit is een artikel uit het Babymassage Boek van Mountain Green. Meer lezen? Je ontvangt het boek bij elke Babymassage cursus!

Voel je vrij om een reactie achter te laten!

voel je vrij om een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *