Geboorteplan Mountain green

Geboorteplan ‘In Zijn kracht’

Een geboorteplan. Onmisbaar, zoals ik deelde in de Mom date Geboorte & kraamtijd, in ZIjn kracht’. Maar wat zet je daar dan in, en hoe? Ik deel met liefde ons geboorteplan wat we meerdere keren succesvol mochten gebruiken in onze communicatie naar alle betrokkenen bij de geboortes van onze dochters. Je kunt de tekst kopiëren en plakken en in je eigen bestandje helemaal aanpassen naar jullie keuzes en voorkeuren. Want je bent het vast niet overal mee eens en iedereen vind weer andere dingen belangrijk.

Je kunt dit plan ook gebruiken ter inspiratie en zelf gaan schrijven vanaf een wit papier. Wat ik belangrijk vind om op te letten bij een geboorteplan is: Een krachtig plan met duidelijke statements en opgedeeld in de fases van de geboorte. Je zou kunnen overwegen om alleen de statements op te schrijven zoals ‘geen knip’ zodat het plan nog duidelijker en overzichtelijker wordt, maar wij kozen ervoor om er toch iets meer tekst en uitleg bij te schrijven.

Daar komt ie dan! Ons plan 🙂

Geboorteplan [familie ….]

Verwachtingen & sfeer algemeen: Tijdens alle fases van mijn zwangerschap en bevalling en na de geboorte wil ik alleen medisch laten ingrijpen als er serieus direct gevaar dreigt voor mij of mijn baby. Dit ingrijpen gebeurd pas na ter plekke goede en rustige en eerlijke uitleg over het hoe en waarom en de gevolgen van de ingreep en van niet ingrijpen. Geen besluiten of richting opsturen vanuit angst. Eerst wil ik natuurlijke opties uitproberen die de situatie kunnen verbeteren. Pas na toestemming van mij (of [naam man, of anders] als ik hiertoe niet in staat ben) wordt er ingegrepen.

Tijdens alle fases van mijn zwangerschap en bevalling en na de geboorte zijn [naam man of anders] [evt naam doula] en ik degene die beslissingen nemen, mij ondersteunen en comfort bieden. Hierbij vind ik het fijn als de verloskundige en kraamzorg zich zoveel mogelijk op de achtergrond houden en alleen zorgen voor de veiligheid bij direct gevaar. Wij vragen om hulp of tips als we dat nodig hebben. Ik krijg van mijn verloskundige graag het vertrouwen dat ik het zelf kan zonder pijnstilling of andere medische handelingen. Ik wil niet dat deze aangeboden worden tot ik zelf vraag naar de mogelijkheden (ook als ik een moeilijk of zwak moment heb) en ik krijg dan graag tips hoe ik zo goed mogelijk thuis in mijn eigen kracht geboorte kan geven en niet naar het ziekenhuis ‘moet’. 

Een thuisbevalling in rust is mijn wens, maar mocht een ziekenhuisbevalling om echte goede redenen nodig zijn, dan blijft dit geboorteplan van kracht.

Tijdens ontsluitingsfase:

 • Wil ik graag alle ruimte, vrijheid en rust krijgen die de ontsluiting kunnen bevorderen.
 • Zo weinig mogelijk mensen om mij heen. Liefst alleen [naam man, naam doula of anders] en indien nodig verloskundige en kraamzorg. Aanwezigen graag rustig en positief praten en alleen het nodige zeggen.
 • Wil ik niet de ontsluiting laten controleren. Dit gebeurd alleen als ik daar zelf om vraag. Niet toucheren zonder dat ik daar zelf om vraag.
 • De vliezen worden om geen enkele reden kunstmatig gebroken.
 • Zorgen we voor een ontspannende sfeer met zacht licht, kaarsjes, muziek, gebed, warmte, zachtheid, geborgenheid, privacy etc.

Tijdens de uitdrijvingsfase:

 • Wil ik de baringspositie en plaats kiezen die voor mij op dat moment het prettigst voelt. Dit kan zijn in het bad of op bed, baarkruk,(ik heb een eigen baarkruk) hurkend, staand, etc.
 • Ik wil niet gevraagd worden om op bed te komen of om op mijn rug te gaan liggen.
 • Wil ik naar beneden ademen tijdens persweeën en proberen mijn lichaam op een natuurlijke manier (zacht) te laten meepersen. Ik hoef geen pers-instructies/aanwijzingen, alleen als ik daar zelf om vraag.
 • Wil ik de tijd kunnen nemen voor het langzaam geboren laten worden van het hoofdje en lijfje, zonder extra mee te moeten persen op commando. Dit vervalt als er direct gevaar is voor mijn baby. In die situatie wil ik hier uitleg over op het moment dat het zich aandient.
 • Gaat mijn voorkeur absoluut niet uit naar een knip en ik wil deze dan ook niet.
 • Wil ik als ik daartoe in staat ben zelf mijn baby aanpakken wanneer onze baby geboren wordt. Anders helpt de [naam man, doula, verloskundige] mij hierbij.

Na de geboorte:

 • Meteen huid-op-huid- en oogcontact met mijn baby. Als ik hier niet toe in staat ben, zal [naam man, grotere broer/zus…] De baby krijgt hierbij geen mutsje op! Enkel een warme doek om ons heen.
 • De vernix-laag op de huid wordt in tact gelaten. Dus niet schoon wrijven met die warme doek.
 • Geen (standaard) oxytocine-injectie voor de geboorte van de placenta. Ik wil minstens 45 minuten de tijd krijgen zolang ik geen (echt) ernstig bloedverlies heb. Hierbij wil ik in alle rust kunnen verblijven, zelf mijn houding en plek kiezen en niet zenuwachtig gemaakt worden door waarschuwingen en non-verbale signalen. Dit hoort nog bij de bevalling en zal in dezelfde sfeer plaatsvinden. Indien er toch medisch ingrijpen nodig is omdat er direct gevaar dreigt, gebeurt dit in overleg met mij en [naam man] en wil ik eerst zelf nogmaals mijn oxytocineproductie en ontspanning bevorderen door de baby te voeden en/of te knuffelen, massage etc. en vooral met rust gelaten te worden.
 • Tijdens het wachten op de placenta wil ik dat de navelstreng verbonden blijft aan de baby en de placenta!! Wij hebben gekozen voor een (halve) lotus-bevalling, de placenta blijft dus een aantal uren of dagen verbonden met de baby. Ik geeft zelf aan wanneer de navelstreng doorgeknipt kan worden. Er wordt gebruik gemaakt van een navelveter (geen klem). Ik kan deze zelf knopen en zo ook kan onze [kraamverzorgster, doula, man] dat.
 • Mocht een lotusbevalling niet kunnen, dan wordt er minimaal gewacht met het doorknippen van de navelstreng tot de navelstreng uitgeklopt en wit is nadat de placenta geboren is. [naam man of anders] mag de navelstreng doorknippen.
 • Wil ik meteen borstvoeden. Eventueel met rustige hulp van Doula, verloskundige of kraamverzorgster, zo nodig. Ik zal hier dan zelf om vragen.
 • Wil ik tijdens het uitvoeren van lichamelijk onderzoek bij mij of onze baby, onze baby altijd bij me houden. Het heeft mijn voorkeur om onderzoek van onze baby bij mij op schoot/buik/borst te doen. Het eerste uur moet er niks.
 • De baby krijgt geen vitamine K toegediend! Geen druppels en geen prik.
 • De baby wordt om geen enkele reden gevaccineerd!!
 • De baby krijgt om geen enkele reden (kunst)voeding uit een fles of op een andere manier en geen fopspeen. Eerst wordt borstvoeding geprobeerd, de tweede opties is donormoedermelk. Ik heb dit in onze vriezer op voorraad.
 • Wil ik tijdens het zetten van eventuele hechtingen onze baby bij me houden.
 • Als ik niet in staat ben onze baby huid-op-huid bij mij te houden en het eerste uur (oog)contact te hebben dan doet [naam man, ouders broer/zus of anders] dit.

Evt extra punten (want, maakt het JOUW plan!):

Afspraken foto’s en video (evt fotograaf)

Broers en zussen, waar zijn zij? Om je heen, gewoon in huis of moet er iemand gebeld worden om ze op te halen.

Allergieën of voorkeuren (als je evt tussendoor iets wilt eten en drinken)

…..

Veel succes en zegen met het schrijven van jouw plan! Vergeet het niet voor te leggen aan je man en samen te bepreken, zodat hij weet wat alles betekend en hoe het zit, en met de verloskundige en kraamzorg en doula natuurlijk! Print hem vier of zes of acht keer uit zodat het overal in huis te vinden is, verstuur het ook per mail naar de telefoon van je man en doe het in alle tassen 🙂 en… ontspan!

Jessica van den Berg – Mountain Green

Voel je vrij om een reactie achter te laten!

voel je vrij om een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *