Zindelijk voor 2 jaar (deel 1)

‘hoe kregen wij dat voor elkaar’

Onze oudste dochter was met 21 maanden dag & nacht zindelijk. Overdag met 16 maanden, maar toen gingen we op vakantie en daar gooide papa en mama roet in het eten, door daar gewoon weer luiers aan te doen. Lekker lui luieren van ons haha… Thuis pakte we het weer op en met 18 maanden kon ze ‘eindelijk’ echt zonder luier door het leven. 

Ik merk dat we hier heel veel verbaasde reacties op krijgen en dat men nieuwsgierig is naar hoe dit gelukt is. Ik vond dit blog tussen mijn schrijfels van toen en het leek me de moeite waard om het nu alsnog te delen!

Waar het allemaal mee begon: wasbare luiers! Want… Met wegwerpluiers blijven de billetjes van je kindje lekker droog, daar adverteren de bekende merken mee. Het klinkt heel positief en fijn, maar ik vind het een groot nadeel, heel onhandig vooral! Want in wasbare luiers worden de billetjes nat als je kindje een plas doet, wat ervoor zorgt dat de link gelegd wordt tussen het voelen van aandrang = plas doen = natte broek. Deze link moet aangelegd of in stand gehouden worden in de hersenen, maar als die link nooit ‘gebeurd’ komt ie er ook niet zomaar. Resultaat: vaak laat en met meer moeite zindelijk. (uitzondering zijn er altijd)

Wij hebben gemerkt dat onze dochter vanaf 16 maanden zelf kwam met de aanzet om zindelijk te worden. Ze vertelde steeds dat ze geplast of gepoept had als ze dat gedaan had. Het was een innerlijke drive van haar, omdat de link gelegd was. Ze was toevallig ook wel vroeg met praten waardoor ze het goed aan kon geven. Maar ik geloof dat kindjes die nog niet praten dit ook prima aan kunnen geven. 

We zijn toen begonnen met haar na elke luierverschoning even op het potje te zetten. Gewoon gezellig. Na een paar weekjes deden we dit voordat we een plas of poep verwachten, vaak kwam die dan op het potje. We zijn toen in een soort van ritme gekomen, na het slaapje / voor het slaapje / rond verschoningstijd, steeds even op het potje. Meestal vroeg ze er zelf ook om rond deze momenten. 

En toen was het moment daar, de luier ging af en bleef ook af! Vooral spannend voor papa en mama, kan ik me nog herinneren.

Binnen een dag of 5 zonder luiers en een paar ongelukjes verder was het gepiept. Het was natuurlijk even zoeken voor haar op welk moment ze naar het potje zou moeten, want hoeveel tijd kost dat en wat er gebeurd als je dat niet doet. Bij sommige wasbareluier-kindjes is een oefenweekje niet eens nodig hoor ik ook wel, die zijn gewoon opeens klaar met de luier en doen alles direct op het potje. Elk kind is anders!

Naar mijn idee is dit de beste tip: Regel het voordat je kindje twee wordt! Of beter, begin minimaal rond de eerste verjaardag. En de maanden daarvoor bereid je alvast de weg.

Tussen een en twee jaar zitten ze in een soort van – ik wil met alles helpen en alles leren -fase. Veel eigen motivatie dus. Na twee jaar belanden ze in een ‘nee ik doe niet gelijk wat jij zegt’ fase en die is naar mijn idee heel onhandig om je kindje zindelijk te krijgen.

Ook zijn wasbare luiers echt een goed idee. Als je wegwerpluiers gebruikt kun je ook overwegen om een tijdje wasbare luiers gebruiken rondom het zindelijk worden. Je helpt je kindje hier echt ontzettend mee! 

Zindelijk worden: het is leuk!

Kindje zijn heel goed in het oppikken van onbewuste signalen van papa en mama. Probeer de houding van ‘dit moet ook nog gebeuren’ of ‘ik vraag me af hoe dit ooit moet lukken’ lekker te laten varen en ontspan. Het helpt ontzettend als je het zindelijk worden ziet en ervaart als een leuke tijd. En dat is het ook! Deze tijd komt nooit meer terug, dus geniet er gewoon van. Het klopt, na het 4e ongelukje binnen een uur is dit best uitdagend.. Maar toch, het helpt! 

Wij hebben gemerkt dat het hele gebeuren ons nog bewuster heeft gemaakt van de signalen die onze dochter geeft, we hebben genoten van alle extra momenten van aandacht die er voor haar waren. Zoals zittend naast het potje een boekje lezen of een liedje zingen. Die momenten waren er anders niet geweest.

In dit Blog lees je hoe wij zindelijk worden bij onze derde dochter al startten vanaf haar eerste maanden & waarom.

Liefs Jessica

  1. […] voor de eerste verjaardag beginnen wij al heel bewust met het toewerken naar zindelijkheid. In het vorige blog las je hoe die proces verliep met onze eerste baby. In dit blog neem ik je mee in meer achtergrond […]

  2. […] ik schreef in het eerste blog over zindelijkheid, trapte wij in de valkuil van ‘lekker lui luieren’ toen we op […]

Voel je vrij om een reactie achter te laten!

voel je vrij om een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *