Bonebroth maken

Yes! Als je een Slowcooker hebt is BoneBroth maken echt easy! 

Sinds er zo’n mooie pan in mijn keuken staat te shinen maakt ik minimaal een keer per week 2,5 liter Broth. 

Want het komt neer op; alles in de pan en geen omkijken meer naar. En die 2,5 liter gaat altijd snel op. Het gebruik van Bonebroth is verweven geraakt in onze voeding en mijn manier van koken.

De komende tijd verschijnen er meer recepten om dit onwijs voedzame vloeibare goud in te verwerken. Maar het komt er op neer dat ik het gebruik als er ‘water’ in een (hartig) recept staat. Dan doe ik dus geen water, of geen water met een bouillionblokje, maar dan doe ik Bonebroth. Het gaat bij ons in sausen, ragouts, roerei, soep, ik braad er vlees in, door de (te droge) stamppot en risotto! Ook nemen we wel eens een kop als tussendoortje. 

Ben je benieuwd naar het antwoord op de vraag ‘waarom zoveel Broth’? Meer hierover lees je in dit BLOG.

Maar nu deel ik graag hoe ik BoneBroth klaar met met de Slow Cooker.

Dit heb je nodig:

  • 2,5 liter water (of meer als jouw cooker meer inhoud heeft)
  • 0,5 – 1 kilo kippenbotten(van kippenpoten,hele kip etc.)
  • 2 el appelazijn
  • 2 wortels 
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 1 prei, alleen het donkergroene ‘blad’
  • 1 teen knoflook
  • 1 cm gemberwortel

Dit is een basisrecept, naar mijn smaak het lekkerste. Maar je kunt variëren wat je wil met de keuze in groenten en kruiden. Kijk wat je in huis hebt of wat er in de tuin groeit. 

Oh en natuurlijk kies ik het liefst voor bio-buiten-kip!

Zo maak je het:

Snij alle groenten grof en doe in de slowcooker. Doe de kip erbij en voeg daarna het water en de appelazijn toe.

Zet de slowcooker aan op stand ‘high’. Het duurt wel een uurtje voordat het lekker begint te pruttelen, als dat zo ver is zet ik de slowcooker op stand ‘low’. 

Ik laat dit een uur of 10 zo aanstaan. Als ik direct weg moet zet ik hem vanaf het begin al op ‘low’.

Na een uur of 10-12 (minimaal 6 uur) zet ik de slowcooker uit en laat ik het nog een klein uurtje staan om wat af te koelen. Dan zet ik een zeef in een grote glazen kom (of pan) en giet ik de Broth door de zeef. 

De getrokken groenten en de botten doe ik weg. Soms snij ik nog wat van de groente in kleine stukjes om dat door de soep die ik ga maken te verwerken.

Heb je geen botten, maar alleen kipproduct met vlees eraan? Kippenpoten bijvoorbeeld. Dan kun je daarmee beginnen, alles in de pan en een half uurtje laten pruttelen. Als het vlees dan gaar is, haal je het uit de pan, snijd het vlees van de botten en doet de botten terug in de pan.

Het vlees verwerk ik in andere gerechten (kipsate bijvoorbeeld) of gaat even de diepvries in voor een later moment.

En verder:

De Bonebroth die je overhoud na het afgieten (oooh vergeet geen kom of pan onder dat vergiet te zetten…!) kun je verder verwerken tot soep, maar ook kun je het in kleinere porties bewaren in koelkast en/of vriezer. In de koelkast is het ongeveer 5 dagen houdbaar, in de vriezer een aantal maanden.

Je werkt met hete vloeistoffen dus zorg ervoor dat je materialen van glas, ijzer, hout of steen gebruikt. Geen plastic of melamine! Door de warmte geeft dit stofjes af die in je gezonde Broth gaan zitten.. dat is jammer.

Gebruik jij geen slowcooker? Dan ga je op dezelfde manier te werk maar dan in een gewone soeppan: ‘alles in de pan en pruttelen maar’. Wel zul je heel regelmatig extra water bij moeten voegen omdat er telkens veel verdampt. Mijn ervaring is dat daardoor de Bonebroth uiteindelijk ook waterige is, minder vol van smaak en minder voedingsstoffen erin. De smaak en voedingsstoffen verdampen ook voor een deel, helaas. De voorkeur heeft dus wel een slowcooker.

Ps die kippenbotten zonder vlees koop ik bij de Landwinkel (boerderij) hier in de buurt.

Jessica

  1. […] Benieuwd hoe ik Bonebroth klaarmaak? Dat lees je in dit BLOG […]

Voel je vrij om een reactie achter te laten!

voel je vrij om een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *