Waarom Bonebroth

BoneBroth – bottenbouillon, is iets wat hier geregeld uit de keuken komt. Omdat het super voedzaam, makkelijk en lekker is. 

Ik vind het zo bijzonder eten, want na een halve kop merk ik al dat het mijn lichaam voed en ik er kracht van krijg.

Het is echt iets van vroeger als ik er aan denk, zelf bouillon maken. Een oma met een grote rok en daarover een schort aan, die staat te roeren in een grote pan bij het fornuis. Van dat beeld wordt ik al enthousiast, want ik hou van oude wijsheden! En die oma’s waren ook echt helemaal zo gek nog niet, wat botten bouillon is super voedzaam. Het maakt je lichaam sterk! 

Interessant vind ik ook dat dit soort eten nog veel verder terug gaat dan die van onze overgroot oma’s. Het is een eeuwenoude wijsheid en het is altijd voedzame traditionele voeding geweest voor mensen uit allerlei volken. Echt ‘oer-eten’ dus. Dit soort eten heeft onze mensheid gezond en welvarend gehouden, voor duizenden jaren! Het is pas sinds kort dat we niet meer op deze manier ons voedsel bereiden en eten. Met alle zichtbare gevolgen van dien…

Helaas weten weinig mensen nog maar hoe je Bonebroth klaar maakt en waarom je dat zou doen. Zonde, want bouillonblokjes en gewone soepen hebben bij lange na niet dezelfde voedingswaarde en gezondheidseffecten als dit. 

Het is de moeite waard om dit voor jezelf en jouw gezin klaar te maken! 

Gelukkig is deze oude wijsheid makkelijk in ons moderne leven te passen. Het kost relatief weinig tijd voor wat het oplevert.

Ik gebruik de Bonebroth die ik maak in sauzen ipv water of kant-en-klare bouillon(blokjes), in alle hartige recepten waarin staat ‘water’ voeg ik Broth doet, ik drink het als tussendoortje in plaats van niet voedzame poedersoepjes, en ook is het een heerlijke basis voor soepen, zoals groente of kippensoep. En als ontbijt vind ik het soms ook lekker. Mega krachtig!

Wat is Bone Broth?

De ingrediënten van dit lekkers zijn botten, groenten en kruiden. Ook kan er vlees aan toegevoegd worden. 

Bottenbouillon krijgt je door de voedzame stoffen uit de botten te trekken, en daarbij helpen de groenten en kruiden er een goede smaak aan te geven. Ook voegen zij voedingsstoffen toe natuurlijk. 

De belangrijkste voedingsstoffen in Bone Broth zijn Collageen, Gelatine en Aminozuren. 

Met collageen bouwt en onderhoud jouw lichaam jouw huid, organen en gewrichten. Door het trekken van bouillon wordt collageen omgezet in gelatine, maar dit heeft dezelfde werking. Collageen is een eiwit dat je vind in de botten van dieren, zoals kip, vis en rund. 

Onder de groep Aminozuren vallen bijvoorbeeld proline, arigine, glysine, glutamine. Deze stofjes zijn op hun eigen manier goed voor spieropbouw en behoud, gezond bloed, ontgiften, goede nachtrust, beter geheugen, stofwisseling, kraakbeen en gewrichten en ondersteun de darmen (alle gezondheid begint in de darmen). 

Zoals je ziet is zijn dit echt bouwstoffen voor jouw lichaam! En een goede anti-ager dus deze bouillon. Ik noem Bonebroth altijd: Vloeibaar Goud!

Voor opgroeiende kinderen is BoneBroth een haast onmisbare voedingsbron. Hun lichaam moet nog helemaal opgebouwd worden, daarvoor zijn specifieke voedingsstoffen nodig. En het wel of niet eten daarvan bepaald hoe sterk het lichaam uiteindelijk zal worden en hoe het eruit zal zien.

Ook zul je merken dat jouw kindjes met dit soort voeding rustiger zijn, of beter gezegd: zachtmoediger, kalmer en helder. Het heeft dus ook zeker invloed op het onzichtbare, de hersenontwikkeling en het karakter. En daarmee dus op een relaxt gezin.

Ik doe graag wat moeite om alle potentie die in hun zit er uit te halen, op een ontspannen manier. En daar is deze tactiek er een van. Ik zorg dat mijn kindjes goed gevoed worden, dat hun lijfjes alle bouwstenen tot hun beschikking hebben die nodig zijn, zodat er een krachtig gezond lichaam en fijn karakter kan uitgroeien. En dat begint al tijdens de zwangerschap. Eigenlijk wil ik zeggen: juist in de zwangerschap! Daar begint het bouwen, daar wordt de basis gelegd. Ook in die periode doe je er goed aan om voeding te eten die voed! Wees niet zuinig met Bonebroth!

Bij zieke, zwakke, misselijke gezinsleden is dit echt super spul! Een verkoudheid of griepje verdwijnt echt snel. Het is eigenlijk drinken met heel veel voedingsstoffen, ideaal als je je niet lekker voelt. Vooral kippenbouillon heeft speciale eigenschappen die hierbij goed werken. En in de meeste gevallen, als zelfs water niet binnen gehouden wordt, blijft dit wel zitten. Yes!

Het is een oude wijsheid die nog steeds gebruikt wordt onder joodse moeders om hun gezin te voeden met kippenbouillon in tijden van ziekte. Iemand een snotneus? Meteen de pan met Broth aan!

Ben je geïnteresseerd in hoe dat allemaal zit met voedingsstoffen en lichaamsopbouw in zwangerschap & kindertijd. En hoe je zelf als zwangere je gezondheid het krachtigste behoud? 

Google maar eens op Weston Price, en lees wat hij onderzocht en welke conclusies hij trok. Zijn boek en verhaal, deze inzichten… ze hebben zijn kijk op gezondheid, voeding en lifestyle compleet veranderd. Eindelijk vond ik antwoorden op bijna al mij vragen over gezondheid en ‘natuurlijke voeding’. Bijvoorbeeld ‘waarom staan onze tanden niet gewoon recht, zo is het toch wel bedoeld?’ -vragen. 

Wauw! Een schat aan kennis en inzicht die je kunt inzetten in jou gezin.

Benieuwd hoe ik Bonebroth klaarmaak? Dat lees je in dit BLOG

Jessica

  1. […] Ben je benieuwd naar het antwoord op de vraag ‘waarom zoveel Broth’? Meer hierover lees je in dit BLOG. […]

Voel je vrij om een reactie achter te laten!

voel je vrij om een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *